środa, 2 listopada 2016

Pierś gęsi konfitowana



Pierś gęsi konfitowana, bardzo prosty przepis na gęś. Musi się udać, tu nie ma co nie wyjść. 
  • pierś gęsi,
  • tłuszcz (najlepiej gęsi, może być masło lub olej rzepakowy),
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • 8 goździków,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • 1 płatek gwiazdki anyżu,

Pierś gęsi oczyścić z resztek piór, przyciąć skórę wokół mięsa. Skórę naciąć w ukośna kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa.
Do garnka wrzucić przyprawy, włożyć pierś i zalać ciepłym tłuszczem, tak aby mięso było przykryte. Gotować na małym ogniu 25 - 30 minut, lub do czasu gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 57 stopni.
Mięso wyjąć z tłuszczu i ułożyć na letniej patelni, skórą do dołu. Smażyć aż skóra się ładnie zrumieni a tłuszcz wytopi.
Zdjąć z patelni i odłożyć na parę minut.
Pokroić pierś na grube plastry.
Podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami karmelizowanymi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz