wtorek, 29 listopada 2016

Rolmopsy - śledzie z musztardą marynowane

Rolmops - połówka oczyszczonego śledzia, na która nakłada się pokrojona cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie octowej z przyprawami. Zamiast ogórka proponuję musztardę. Marynata przygotowana z octu winnego.
  • 4 piękne płaty śledziowe w zalewie,
  • 60 g musztardy francuskiej,
  • 60 g posiekanej cebuli,
  • szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy),
  • szklanka wody,
  • listek laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 8 ziaren pieprzu czarnego,
  • cukier
 Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku cukrem.
Odstawić do ostygnięcia.
Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku.
Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Musztardę wymieszać z cebulą.
Płaty śledzi od wewnętrznej strony, posmarować mieszaniną musztardy i cebuli. Płaty zwinąć i spiąć wykałaczkami.


Ułożyć w słoiku, resztę musztardy z cebulą włożyć do słoika, zalać zalewą octową, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.


 zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz