piątek, 4 listopada 2016

Sandacz smażony



Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżne strefy Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne.
  • płaty sandacza ze skórą,
  • masło,
  • sól,
  • papier do pieczenia,
Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć.
Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm.
Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki temu ryba nie będzie przywierała do patelni.
Na patelnię włożyć 3-4 łyżki masła, rozgrzać.
Układać rybę skórą do dołu.
Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 1 minuty.
Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
Jeżeli będziemy mieli cienkie płaty to ryba szybciej będzie gotowa.


Przed podaniem rybę oprószyć solą.



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz