wtorek, 1 listopada 2016

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym, niepieczony


Tort czekoladowy z lekkim kremem czekoladowym. Bardzo prosty bezglutenowy deser, do którego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników:

  • spód:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • wierzch:
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 150 g czekolady deserowej,

Spód:
Czekoladę zetrzeć.
Orzechy zmiksować lub zetrzeć.
Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte. Następnie dalej ucierając dodawać cukier, ucierać aż masa będzie pulchna. Następnie dodać czekoladę. Na końcu dodać orzechy.
Masą wyłożyć formę do tortu. Ja użyłam 4 małe foremki o średnicy 12 cm, torcik można przygotować w foremce o średnicy 24 cm.
Odstawić do zastygnięcia.
Wierzch:
Śmietanę ubić z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Do śmietany dodać czekoladę, delikatnie mieszając.
Masę z śmietanowo-czekoladową wyłożyć na masę czekoladowo -orzechową.
Odstawić do zastygnięcia.
Posypać startymi migdałami lub polać masą czekoladową...


zastawa z 




2 komentarze: