czwartek, 17 listopada 2016

Zupa cebulowa - krem cebulowy



Zupa cebulowa z cebuli siedmiolatki zwanej również japońskim porem. Cebula kształtem przypomina por. Do zupy wykorzystałam białe części cebuli.
  • 300 g cebuli,
  • oliwa,
  • 600-700 ml bulionu (warzywny, drobiowy u mnie z gęsi),
  • sól,
  • cukier,
  • ser twardy żółty (u mnie carski z Hajnówki), 
Cebulę oczyścić, umyć, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Cebulę przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, gotować około 15 minut.
Następnie zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać ze startym serem. Pamiętajmy, smak zupy zależy od smaku cebuli, ale i od smaku sera. 
Zupę podałam z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz