wtorek, 21 marca 2017

Hot dog z pieczarkami



Wraz z narastającymi trudnościami w zakupie mięsa, a następnie z
wprowadzeniem reglamentacji jego sprzedaży (28 lutego 1981
roku), zaczęto zastępować parówki innymi, łatwiej i bez kartek,
dostępnymi produktami.
I tak powstały hot dogi z pieczarkami. Urządzenia do hot dogów
zostały, a parówek zabrakło... trzeba było czymś je zastąpić. W
miejsce parówek wkładano farsz z pieczarek z dużą ilością cebuli
(panie dzielnie, łyżką upychały farsz w bułkach). Farsz był mocno
przyprawiony solą i pieprzem (trzeba było nadać czymś smak
cebuli z nędznymi - trochę "przechodzonymi" pieczarkami,
duszonymi na kiepskim tłuszczu).
Hot dogi z pieczarkami, jak i zapiekanki sprzedawane były z
przyczep, które jak grzyby po deszczu „wyrosły” na ulicach
polskich miast.
Próbowałam odtworzyć farsz z tamtych lat, jednak użyłam za dużo
pieczarek, masło zamiast jakiegoś tłuszczu....
  • 3-4 bułki typu paluszek,
  • 400 g cebuli,
  • 600 g pieczarek,
  • tłuszcz do smażenia - ja użyłam masło,
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, poddusić do miękkości na
maśle, ze szczyptą cukru i soli.
Pieczarki oczyścić (jeżeli są ładne, białe nie trzeba obierać) i
podsmażyć na maśle. Połączyć z cebulą, razem chwilę poddusić.
Doprawić solą i pierzem do smaku.
Koniec paluszka z jednej strony odciąć i zrobić w nim wgłębienie
przez całą długość (nie robiąc dziury na wylot) - drewnianym
trzonkiem łyżki czy tłuczka.
Bułki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na parę
minut - mają być ciepłe i chrupiące.

Farsz pieczarkowy upchać w ciepłych bułkach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz