poniedziałek, 27 marca 2017

Pieczona karkówka, pieczony schab karkowy z mangalicy




Mangalica to rasa świń, która powstała ze skrzyżowania serbskich świń rasy sumadia i węgierskich świń rasy szalantai. Są to świnie z kędzierzawą sierścią barwy rudej, płowej (żółtej lub blond), czarnej oraz „jaskółczobrzuchej” (jasny brzuch i czarny grzbiet)... 

  • schab karkowy (u mnie z mangalicy),
  • sól,
  • łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
  • łyżeczka kolendry w nasionach,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • 1/2 – 1 łyżka papryki ostrej,
Przyprawy zemleć i wymieszać z solą i papryką. Natrzeć mieszanką przypraw karkówkę i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin.
W mięso wbić termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Piec aż mięso osiągnie temperaturę 72 stopni.
Mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby „odpoczęło”.
Dobre na ciepło i pyszne na zimno :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz