niedziela, 16 września 2018

Kaczka pieczona z figami i ziemniakami



Kaczka pieczona z figami i ziemniakami - przepis może troszkę skomplikowany, ale warto pobawić się piekranikiem, aby uzyskać soczyste, delikatne mięso. A do kaczki pieczone ziemniaki i figi, zanurzone w pysznym sosie i tłuszczu z kaczki.

  • Kaczka,
  • 1 kg ziemniaków do pieczenia,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • świeże figi (2 plus 1,5 - 2 na osobę)

Odciąć kaczce kuper, skrzydełka i szyję.
Natrzeć solą i odstawić na 2 godziny (a najlepiej na kilka godzin).
Ułożyć na grzbiecie w naczyniu do zapiekania (ja wykładam metalową brytfankę papierem do pieczenia, mam pewność, że skóra kaczki nie przyklei się do dna).
Włożyć do środka kaczki gałazkę rozmarynu i dwie pokrojone na ćwiartki figi.
Kaczkę oprószyć pieprzem.


Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 120 stopni.
Obrać ziemniaki i ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować.
Po dwóch godzinach pieczenia kaczki, włożyć ziemniaki do brytfanki. Kaczkę i ziemniaki polać wytworzonym sosem.
Zwiekszyć temperaturę do 140 stopni.
Piec godzinę, po czym włożyć figi pokrojone w ćwiartki. Całość znowu polać wytworzonym sosem.
Piec pół godziny, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Piec około 15 minut.


Zwiększamy temperaturę, aby przyrumienić kaczkę.


Łączny czas pieczenia kaczki to ponad 4 godziny.


zastawa z   




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz