czwartek, 27 września 2018

Kanapki tortowe


Tort kanapkowy - pomysł dość stary, na pewno wykorzystywany w czasach PRLu.
Początkowo przygotowywany był z chleba okrągłego. Warstwy chleba smarowane były różnego rodzaju pastami, plastrami szynki, sera, chrzanem... Ostania warstwa chleba była pokrywana pastą lub majonezem i zdobiona pomidorami, ogórkami... Swoim wyglądem przypominał tort, stąd nazwa tort kanapkowy.


Ja proponuję prostszą wersję, tak zwane kanapki tortowe, bez dodatkowych zdobień i wykonany z chleba prostokątnego.
Wybieramy chleb, taki jaki najbardziej lubimy, ja użyłam chleb słonecznikowy.
Użyłam pastę serową, jajeczną z sardynkami (1/2 porcji), oraz rybną z wędzonej makreli. Do przygotowanai kanapek tortowych można użyć dowolne pasty.

Sposób wykonania:



  • ściąć twardy spód chleba,
  • pociąć chleb na podłużne kromki
  • odciąć skórkę ze wszystkich kromek,
  • posmarować kromkę pastą (u mnie z jajek z sardynkami),
  • na paście ułożyć drugą kromkę i ją docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego),
  • na paście położyć trzecią kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie z rybą wędzoną),
  • na paście ułożyć czwartą kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego),

  • na paście ułożyć piątą kromkę, docisnąć,


  • całość zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Tort” kroić w plastry, „kromki”. Otrzymamy kanapki tortowe :)

deska od Deski Deseczki TM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz