wtorek, 18 września 2018

Pizza z figami


  • 400 g mąki typu „00”,
  • około 200 ml ciepłej wody,
  • 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
  • szczypta cukru,
  • 8 g soli morskiej,
  • 250 g mozzarelli (2 kulki),
  • 4 figi,
  • 80 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach,
  • rucola lub roszponka,
  • oliwa,
  • sól,

Ciasto:
Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody.
a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, mocno wyrabiać, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b) Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.


Wyrobione ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek z nieco grubszymi rantami.

Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia, skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (u mnie więcej nie ma) na około 2 minuty.
Figi pokroić w plasterki.
Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć na niej kawałki mozzarelli i plasterki fig.
Wstawić do piekarnika na około 3 minuty, aż ciasto się lekko przyrumieni.
Pizzę wyjąć z piekarnika. Ułożyć na niej kawałki szynki i rucolę lub roszponkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz