czwartek, 13 września 2018

Rolada ziemniaczana z grzybami


  • ciasto:
  • 2 kg ziemniaków (ziemniaki mączyste, typ kulinarny C),
  • 3 jajka,
  • 500 g - 550 g mąki pszennej,
  • sól
  • nadzienie:
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, smalec),
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...)
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny,
  • łyżeczka posiekanego rozmartynu
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru.
Gdy cebulą będzie miękka, dodać pokruszone grzyby (nie namaczam grzybów), przesmażyć. Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn. Odstawić do ostudzenia.
Ostudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Ciasto ziemniaczane należy szybko wyrobić, nie „pieścić” go, gdyż tego bardzo nie lubi.
Ciasto podzielić na 2 części.


Na blacie rozłożyć folię spożywczą. Na niej rozwałkować połowę ciasta.


Nałożyć farsz na ciasto, zostawiając 3 cm wolne, wzdłuż jednego boku.


Zwinąć przy pomocy folii roladę.


Następnie przełożyć na folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem, lub na folię z papierem do pieczenia.
Zwinąć rulon.
Zawinąć w folię spożywczą, aby uszczelnić zawiniątko.
Roladę włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 40 minut.
Z drugą połową ciasta postąpić tak samo.
Po wyjęciu, odstawić do ostudzenia. Zawiniątko rozwinąć.
Roladę pokroić w plastry.
Plastry podsmażyć z obu stron na rumiano.
Podawać gorące.



2 komentarze:

  1. Dzień dobry. Chętnie zrobię tę roladę, bo to moje smaki i na czasie - grzyby. Trochę "odrzuca" mnie to uszczelnianie rolady. Gdy na Wigilię robię roladę z karpia, wtedy surowe mięso nakładam na ściereczkę wysmarowaną masłem, formuję roladę, końce związuję jak cukierek i wkładam do wody, gotuję. Czy tak samo można zwinąć tę roladę ? Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. roladę z ryby też zawijam w gazę/ściereczkę, tu jednak ... jest to ciasto jak na kopytka, długie gotowanie kopytek spowoduje rozpłynięcie się ich. Teoretycznie można spróbować, tylko trzeba by zrobić bardziej ścisłe ciasto, czyli rolada będzie mniej delikatna. Możan by gotowac w folii spożywczej, ale musi folia przeznaczona do gotowania, nie każdą można gotować.

      Usuń