czwartek, 13 września 2018

Rolada ziemniaczana z grzybami


  • ciasto:
  • 2 kg ziemniaków (ziemniaki mączyste, typ kulinarny C),
  • 3 jajka,
  • 500 g - 550 g mąki pszennej,
  • sól
  • nadzienie:
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, smalec),
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...)
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny,
  • łyżeczka posiekanego rozmartynu
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru.
Gdy cebulą będzie miękka, dodać pokruszone grzyby (nie namaczam grzybów), przesmażyć. Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn. Odstawić do ostudzenia.
Ostudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Ciasto ziemniaczane należy szybko wyrobić, nie „pieścić” go, gdyż tego bardzo nie lubi.
Ciasto podzielić na 2 części.


Na blacie rozłożyć folię spożywczą. Na niej rozwałkować połowę ciasta.


Nałożyć farsz na ciasto, zostawiając 3 cm wolne, wzdłuż jednego boku.


Zwinąć przy pomocy folii roladę.


Następnie przełożyć na folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem, lub na folię z papierem do pieczenia.
Zwinąć rulon.
Zawinąć w folię spożywczą, aby uszczelnić zawiniątko.
Roladę włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 40 minut.
Z drugą połową ciasta postąpić tak samo.
Po wyjęciu, odstawić do ostudzenia. Zawiniątko rozwinąć.
Roladę pokroić w plastry.
Plastry podsmażyć z obu stron na rumiano.
Podawać gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz