wtorek, 11 września 2018

Szarlotka z kokosem i serem


  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 60 g wiórków kokosowych,
  • 60 g cukru pudru,
  • 4 ugotowane na twardo żółtka*,
  • 1 surowe żółtko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • nadzienie:
  • 800 g jabłek (u mnie szara reneta),
  • 50 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 100 g twarogu,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 100 ml śmietany 30 lub 36%,
  • 60 g rodzynek,
  • 3 łyżki brendy,
  • masło,
  • bułka tarta do wysypania tortownicy,

Ciasto: wszystkie składniki ciasta zmiksować, zlepić w kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Nadzienie: rodzynki zalać breny, podgrzać i odstawić pod przykryciem do ostudzenia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych otworach, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ser zemleć lub zetrzeć.
Masło ubić na śmietanę, powoli dodawać cukier, żółtka, a następnie twaróg.
Ubić śmietanę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania szczyptę soli.
Do jabłek dodać rodzynki, wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Tortownicę (24 – 26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na koło o 2-3 cm więcej niż promień tortownicy. 



Wyłożyć dno i boki tortownicy ciastem. Ponakłuwać widelcem.


Na ciasto wyłożyć nadzienie, równo rozsmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni i piec około 70 minut.





2 komentarze:

  1. Yummy! Kokos mi super pasuje do jabłek :) Szarlotka mistrzów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) miło słyszeć :) życzę smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń