sobota, 29 września 2018

Tarta tatin z ananasem


  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 ml miodu pitnego,
  • 1 łyżeczka do kawy cynamonu,
  • 1 ananas,

Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Ananasa obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na 4. Wyciąć twardy rdzeń. Ćwiartki pokroić w plasterki.
Na patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się lekko skarmelizuje, ale nie spali. Wlać miód pitny, mieszać. Smażyć aż cukier się roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Dodać cynamon i wymieszać.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać karmel. Na wierzchu ułożyć pokrojonego ananasa.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy, przykryć nim ananasa, lekko docisnąć. Ciasto ponakłuwać widelcem.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Po wyjęciu z pieca, foremkę z ciastem na chwilę odstawić. Przykryć dużym talerzem i całość odwrócić do góry nogami. Zdjąć formę do pieczenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz