piątek, 8 lutego 2019

Łatwe ciastka czekoladowe



Niezbyt dawno jeszcze czekolada w Polsce była uważaną poniekąd za przedmiot zbytku. Był to prezent imieninowy, przysmak dziecinny. (…) Obecnie wszystko się zmieniło. Dzięki wybornym wyrobom krajowym, czekolada stanowi jeden z niezbędnych produktów odżywczych szerokich mas...” 


I właśnie w celu spopularyzowania czekolady, nie tylko jako łakoci z tabliczki, w latach 30 ubiegłego wieku, na zlecenie E.Wedel powstała broszura zawierająca 33 przepisy na wykorzystanie wedlowskiej czekolady. Autorką przepisów była E.K. czyli Elżbieta Kiewnarska, popularna Pani Ela, autorka książek kulinarnych.
Jednym z 33 przepisów był przepis na łatwe ciastka czekoladowe.

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g czekolady (u mnie deserowa),
  • 100 g mąki pszennej,


Czekoladę zetrzeć.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Do żółtek dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać mąkę i białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (keksówka 25 cm).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć z foremki.
Gdy lekko przestygnie pokroić w grube ukośne plastry. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 30 minut, aby obeschły.
Dla podkręcenia smaku można dodać chili w proszku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz