środa, 15 sierpnia 2012

Cukinia faszerowana czarnym ryżem.


  • 2 kolorowe papryki,
  • 150 ml czarnego ryżu,
  • 10  sztuk małych okrągłych, kolorowych cukinii,
  • 1 płaska łyżeczka curry indyjskiego,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 2 szczypty chilli,
  • 3 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • 5-6 łyżek startego sera corregio,
  • cukier.

Cukinie, umyć osuszyć. Ściąć wierzchy, nie wyrzucać. Cukinie wydrążyć. Kapelusiki zostawić. Jeżeli nie ma dużych pestek można je zmiksować i dodać do cebuli. (Ja mniej więcej połowę cukinii miałam bez dużych pestek).
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu lub tak jak ja. Do rozgrzanego garnka wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić opłukany ryż. Chwilę przesmażyć, posolić, dolać 450 ml wrzącej wody. Przykryć i gotować 35-40 minut na wolnym ogniu.
Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, chwilę dusić, dodać szczyptę cukru i soli. Dodać rozgnieciony czosnek, curry i kurkumę, chwilę jeszcze smażyć. Jeżeli mamy zmiksowaną cukinię to teraz należy ją dodać. Dolać trochę gorącej wody i dusić do miękkości cebuli.
Papryki oczyścić i pokroić w kawałki ( mniej więcej 0,5x2 cm) dodać do cebuli a następnie dodać ryż. Doprawić do smaku solą.
Cukinie napełnić ryżem, posypać z wierzchu serem i przykryć kapelusikami.
Napełnione warzywa ustawić w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć papierem do pieczenia pogniecionym i zmoczonym wodą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Do cukinii faszerowanej czarnym ryżem Joasi polecam: Pinot Noir, Badascony, Węgry. Ogólnie
dostępne, cena około 30 zł.

Białe z odcieniem soczystego łososia, wytrawne wino. Na nosie skoncentrowane, owocowe z dyskretnie zaznaczonymi truskawkowymi nutami. Na podniebieniu orzeźwiające, długie z wyczuwalną charyzmą pinota. Jest to delikatne białe wino, z charakterem czerwonego wina, które wspaniale rozbłyśnie w zestawieniu z delikatną rozpływającą się w ustach strukturą potrawy.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Pinot noir to białe wino w czerwonej szacie. Najsłynniejsze pinoty to wina czerwone, jednak na rynku można dostać wina białe z tego szczepu. Nie należy się obruszać na białego pinota, lecz w miarę możliwości kupować (bo nie są to zazwyczaj tanie wina) i próbować bo ten szczep jest wart zachodu


3 komentarze:

  1. Je się to ze środka czy całe można jeść? Wyglądają fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale miałam cudownie fotogeniczną cukinię do przygotowania:) całość prezentuje się fantastycznie

    OdpowiedzUsuń