niedziela, 12 sierpnia 2012

Przed kuchennymi rewolucjami…




Niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego?.....
Dlaczego w restauracyjkach, barach, knajpkach… nie zatrudnia się kucharzy lub osób wykształconych w tym kierunku. A jeżeli brak kucharzowi wykształcenia nie wysyła się go na szkolenia?
Dlaczego?
Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości  Makro prowadzi szkolenia dla kucharzy, szefów kuchni, osób związanych z branżą. Nie są to kursy z długopisem w ręku a zajęcia praktyczne.  
Prawdziwe produkty, prawdziwe garnki, noże…po prostu się gotuje. Stanowiska dla kursantów w pełni wyposażone. Dwa telebimy na których wyświetlane jest to co robi trener aby kursanci mieli podgląd co i jak należy zrobić. W razie niejasności można dopytać, prosić o powtórzenie, o ponowne pokazanie….
Podczas każdego szkolenia przygotowywanych jest około 10 potraw.
A oto tematy szkoleń i przykładowe potrawy:
·         Kuchnia międzynarodowa – Pięć potraw z cielęciny i wołowiny
o   Wiener schnitzel
o   Picata z szynki cielęcej
o   Polędwiczka cielęca faszerowana
o   Filet mignon


·         Kuchnia międzynarodowa – 10 najpopularniejszych deserów
o   Sernik z białą czekoladą
o   Flan karmelowy
o   Tiramisu
o   Szarlotka
·         Szkolenie stanowiskowe/praktyczne – Pizza & pasta

o   Spaghetti all`Amatriciana
o   Cannelloni z ricottą i szpinakiem
o   Gnocchi al gorgonzola
o   Pizza Margherita


·         Szkolenie stanowiskowe/praktyczne – Potrawy ze świeżych ryb
o   Filet z łososia i sandacza marynowany w soku z cytryny i zielonym pieprzu
o   Rolada z sandacza z szyjkami rakowymi
o   Ragout z szyjek rakowych z borowikami
o   Jesiotr na pomidorowym confit
·         Szkolenie stanowiskowe/praktyczne – Pasztety, rolady, pieczyste
o   Pasztet wiejski
o   Pasztet z królika
o   Pasztet z łososia w cieście chlebowym
o   Terina z wędzonego węgorza z musem z łososia


·         Kuchnia polska – 10 najpopularniejszych potraw regionalnych
o   Pierś kaczki gotowana z gruszką
o   Sum w sosie z piernika
o   Golonka po góralsku
o   Filet z sarny w cieście z kurkami w śmietanie
·         Szkolenie stanowiskowe/praktyczne – Dania flambirowane przy gościu


o   Beef Stroganoff
o   Cynaderki z wódką jabłkową
o   Krewetki w maśle czosnkowym
o   Cielęcina blanchett


·         Kuchnia międzynarodowa – Dania kuchni orientalnej
o   Baramundi w sosie curry
o   Orientalne naleśniki z farszem mięsno-ziołowym
o   Makaron udon z krewetkami
o   Tempura z owoców morza


·         Kuchnia międzynarodowa – 10 najpopularniejszych dań z drobiu
o   Kurczak teriyaki
o   Skrzydełka z kurczaka na ostro
o   Pate z drobiowych wątróbek z jabłkową galaretką
o   Kurczak po polsku
·         Nowoczesna kuchnia - trendy i techniki w polskiej kuchni
o   Tatar z sarny
o   Consome z przepiórki
o   Filet z suma
o   Makowiec


·         Kuchnia międzynarodowa – Dania z ryb
o   Sushi – Maki wieloskładnikowe
o   Nigiri
o   Dorada pieczona z pomidorową salsą
o   Sola w tempurze
·         Cztery Pory Roku: Wiosna
o   Sałatka z rucoli z zapiekanym w cieście francuskim kozim serem i malinowym dresingiem
o   Krem z białych i zielonych szparagów z łososiowym kawiorem
o   Chłodnik litewski z gotowana cielęciną
o   Zielone szparagi  z jajkiem po benedyktyńsku


·         Cztery Pory Roku: Lato
o   Wszystko co powinniśmy wiedzieć o BBQ, grillowaniu i wędzeniu 


·         Profesjonalny Serwis kelnerski
·         RIOBA – szkolenie z przygotowywania kawy
o   Jak przygotować dobrą kawę
Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie i zanim zgłosi się do „Kuchennych Rewolucji”  niech po prostu skorzysta z warsztatów.





7 komentarzy:

  1. ja chcę na wiosnę na te wiosenne i cielęcina+wołowina, kuszą mnie też deserowe i baristyczne nie mówiąc o pasztetach i daniach z drobiu - czyli jeszcze sporo przede mną - oczywiście jak się uda znaleźć miejsce i czas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiosenne są bardzo sympatyczne.. ale to do wiosny trzeba zaczekać :(

      Usuń
  2. Wszystko to umiesz zrobić???

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety muszę się poniekąd zgodzić- czasami to się serio zastanawiam kto takich ludzi zatrudnia. Trend zatrudniania byle jakich kucharzy dotyczy niestety nie tylko restauracji, ale na przykład cateringu w szpitalu gdzie pracuję. To co oni przygotowują jest dla mnie czasami czystą kpiną. Potrawy są niejadalne, zrobione byle jak, bez pomysłowości i na odczepnego. Na każdą moją uwagę tłumaczenie jest "bo jest niska stawka żywieniowa". No cóż według mnie tak fatalne gotowanie to nie wynik małego budżetu tylko lenistwa, niekompetencji, barku kulinarnej wyobraźni osób które to przygotowują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście nie miałam przyjemności jeść w szpitalu ale miałam wątpliwą przyjemność podziwiać szpinak (smak znam z opowieści)...mogę się tylko domyślać dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku...

      Usuń