poniedziałek, 17 grudnia 2012

Nóżki wieprzowe w galarecie


Nóżki w galarecie - studzienina, galart, meduza.... 



  • 3 nóżki wieprzowe,
  • 2 listki laurowe,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 2 białka,
Nóżki oczyścić, ewentualnie opalić aby pozbyć się szczeciny. Umyć. Włożyć razem z obraną i umytą włoszczyzną, dodać przyprawy ( czosnek dodaję do gotowania, nie dodaję surowego czosnku do ugotowanych nóżek) zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu aż nóżki będą miękkie – będą się rozpadały (4-5 godzin). Wyjąć nóżki, wywar przecedzić, doprawić do smaku solą. Odstawić do ostudzenia.
Mięso obrać z kości i drobno pokroić (kroję bardzo drobno, kiedyś mieliłam- tak woli moja córka).
Białka roztrzepać dodać do ostudzonego wywaru i ciągle mieszając zagotować. Przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Galareta będzie ładniejsza a i przy okazji pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Pokrojone mięso wymieszać z wywarem zostawiając trochę wywaru dla wylania dna foremek. Można udekorować dno naczyń zielonym groszkiem z puszki, ugotowaną marchewką, plasterkami jajka.
Następnie przełożyć mięso do foremek.
Ja używam nóżki przednie, krótsze. Można dodać kawałek wieprzowiny bez kości lub golonki.



1 komentarz: