poniedziałek, 31 grudnia 2012

„Tiramisu” kawowo cynamonowe z piernikiem- warsztaty w Makro II


Na zakończenie warsztatów otrzymaliśmy „tajemnicze skrzynki” – w których znajdowały się produkty z Makro.

W zestawie znajdowały się:
kawa- Rioba,
syrop cynamonowy - Rioba,
cynamon mielony - Horeca,
kora cynamonu - Horeca,
biszkopty do tiramisu - Fine Food,
pierniki okrągłe podlane czekoladą i oblane lukrem - Fine Food,
orzechy włoskie.
Poproszono nas abyśmy przygotowali coś z wykorzystaniem jak największej ilości podanych składników.
No i zaczęło się myślenie, kombinowanie, próbowanie wszystkiego jak by je tu połączyć.

Wymyśliłam deser w stylu tiramisu – zasugerowałam się biszkoptami.
Przygotowałam deser kawowo cynamonowy.
Proporcje na 4 porcje:
  • 4 pierniki okrągłe,
  • 4 łyżki brandy,
  • 6 biszkoptów,
  • czubata łyżka kawy,
  • 1 duża gruszka,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 100 ml białego wina,
  • 6 orzechów włoskich,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 230 ml śmietany kremówki,
  • 250 gram mascarpone,
  • 100 ml mocnego naparu herbaty,
  • 1-2 łyżki syropu cynamonowego,
  • cynamon mielony.
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne włożyć do garnka z winem i kawałkiem kory cynamonu. Zagotować, gotować aż gruszki będą półmiękkie. Ostudzić, osączyć, pokroić.
Zagotować 130 ml śmietany i zaparzyć w niej kawę, przestudzić, przecedzić. Ubić 100 ml śmietany.
Orzechy posiekać.
Żółtka (z jajek wcześniej sparzonych) utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek dodać śmietanę kawową, ubitą śmietanę, mascarpone – delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Pierniki przekroić w poprzek – potrzebne nam są tylko doły pierników oblane czekoladą. Ułożyć pierniki czekoladą do dołu, nasączyć brandy. Na piernikach ułożyć krem, kawałki gruszek, trochę orzechów, przykryć kremem.
Biszkopty namoczyć w wywarze herbaty wymieszanym z syropem cynamonowym. Układać na kremie. Przykryć kremem i udekorować gruszkami, orzechami i cynamonem.












4 komentarze: