wtorek, 9 kwietnia 2013

Domowa wędlina – schab


Ostatnio bardzo popularna stała się wędlina własnej roboty pod nazwą wędlina z pończochy… z pończochy, ponieważ mięso gotowe do suszenia niektórzy wkładają do pończochy. Ja robię to tak, jak robiło się wiele lat temu, czyli zawijam w gazę. 
Nie byłabym sobą gdybym, nie zrobiła jej po swojemu, zawsze muszę coś przekręcić.

  • 1 kg schabu lub karkówki
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki soli,
  • mała główka czosnku,
  • 2 łyżki suszonych lub świeżych ziół - tymianek, majeranek, nasiona kolendry, chili
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek rozgnieść, wymieszać z solą, cukrem i ziołami. Mięso ułożyć w sporym naczyniu i natrzeć dokładnie przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać.



Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, oczyścić, osuszyć i zawinąć w gazę. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu. U mnie pomiędzy kaloryferem a oknem. Przed zawinięciem w gazę można mięso posypać ziołami.
Powinno tak wisieć minimum 6 dni. Najlepsze jest po 2 tygodniach, ale wszytsko zalezy od warunków, w jakich to mięso dojrzewa.


Wędlinę należy cienko kroić.
Tak można przygotować schab, karkówkę, szynkę wieprzową oraz mięso wołowe np. polędwicę. 



Schab można również przygotować według przepisu schab karkowy wędzony  w domu.


10 komentarzy:

  1. Świetny pomysł. Na pewno spróbuję,serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że i Ty się za nie zabrałaś :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest naprawdę super i już szykuję kolejne mięsko zanim upały przyjdą :)

      Usuń
  3. aż trudno uwierzyć, że to takie proste:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda :) Każdy może sam w domu zrobić i żadnych urządzeń, działek itp. nie potrzebuje

      Usuń
  4. Uwielbiam takie mięsa. Zapisałam na listę "must have" i już nie mogę się doczekać smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przygotowywalem takie mieso lecz obsuszanie powinno trwac nawet 2 tygodnie, wszystko zalezy od wielkosci miesa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od wielkości mięsa i od warunków, w jakich to mięso "dojrzewa". W ciepłym i suchym mieszkaniu, niestety dłuższe suszenie nie sprawdza się :(

      Usuń