sobota, 13 grudnia 2014

Schab karkowy wędzony w domu


  • ok 1,3 kg schab karkowy,
  • 1 łyżka soli,
  • garść posiekanego rozmarynu,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • łyżeczka owoców ziela angielskiego,
  • 6 jagód jałowca,
  • 2 listki laurowe,
  • 6 ząbków czosnku,
  • gałązki jałowca
Czosnek rozgnieść, przyprawy zemleć, dodać rozmaryn, wymieszać z solą. Mieszanką przypraw natrzeć mięso, odstawić na 4 dni w chłodnym miejscu – co dziennie mięso obracać.
Po 4 dniach, mięso umyć, osuszyć. Odłożyć w chłodne suche miejsce na 12 godzin.
Na dnie dużej patelni (ja wędzę w woku stalowym z grubym dnem)z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić około godziny. Przed wędzeniem wbijam w mięso termometr. Gdy temperatura osiągnie 60 stopni kończymy wędzenie.
Mięso zostawić do ostudzenia pod przykryciem.


Mięso można jeść od razu, można obwiązać sznurkiem i powiesić na 4-5 dni, aby troszkę „podeschło”. 


Taki chwilę wiszący jest lepszy :) 



Schab karkowy można również przygotować według przepisu domowa wędlina schab.
zastawa z

4 komentarze:

  1. Witaj.Zainspirował mnie ten przepis;) Chciałabym w niedługim czasie na blogu podać przepis na swoją wersję. Czy mogę w tekście podać link do twojego wpisu?

    OdpowiedzUsuń