wtorek, 23 grudnia 2014

Śledzie solone smażone


Kiedyś, nie było samochodów chłodni i dostarczenie świeżych ryb w głąb lądu nie było łatwym zadaniem. Śledzie solone spokojnie wytrzymywały trudy podróży. Z powodu braku świeżych ryb, na początku XX wieku, wykorzystywano śledzie solone tak jak świeże, smażono je.  

  • 9 płatów solonych śledzi,
  • 1 jajko,
  • 100 ml tartej bułki,
  • 4 łyżki masła,
  • 6 łyżek oleju
Płaty śledzi wymoczyć, osuszyć.
Jajko rozbełtać.
Śledzie obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
Smażyć na rumiano na maśle z olejem.
Podałam z sosem z musztardy z majonezem (wymieszać musztardę z majonezem - do smaku).


5 komentarzy:

  1. i jak to smakuje? bo zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak bardzo podobny do świeżych smażonych ale nie tak łagodne, smaczne :) Przepis stary jak świat, odkryłam go całkiem niedawno.

      Usuń
  2. Nie wiedziałam, że takie solone płaty też się smaży... Fajnie tak coś podpatrzeć i się czegoś dowiedzieć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to stary przepis, bardzo stary. Podejrzewam, że łatwiej było o śledzia solonego niż świeżego i dlatego smażono solone....ale 100% pewności nie mam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Solone śledzie (naturalnie dobrze wymoczone, może być też w mleku np.)przede wszystkim - w odróżnieniu od świeżych - NIE MAJĄ OŚCI!!! I TO jest ich główna zaleta w dzisiejszych czasach!(Ości podobno rozpuszczają się same pod wpływem soli.)
    Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń