środa, 10 grudnia 2014

Tagliatelle z owocami morza


  • 250 g ośmiorniczek baby,
  • 200 g kalmarów baby,
  • 12 krewetek,
  • 250 g tagliatelle,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 cm imbiru świeżego,
  • 1 chili,
  • 5 cm trawy cytrynowej,
  • sok z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • 2 dymki ze szczypiorem,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  •  
  • sól
  • kolendra

Ośmiorniczki i kalmary oczyścić. Ośmiorniczki zblanszować we wrzącej wodzie, wyjąć, przełożyć do zimnej wody, osuszyć.  Tuby kalmarów przeciąć wzdłuż na pół i ponacinać (od strony wewnętrznej) w kratkę.
Posiekać trawę cytrynową i chili. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć. Czosnek rozetrzeć.
Trawę cytrynową, imbir, chili, czosnek włożyć do miski, dodać sok z cytryny, oliwę – wymieszać.
Marynatę podzielić.
Ośmiorniczki wymieszać z marynatą.
Kalmary i ogony krewetek wymieszać z marynatą.
Odstawić na 20 minut.
Cebulki dymki pokroić w kostkę. Szczypior posiekać.
Ugotować makaron.
Pomidorki przekroić na pół.
Na oliwie przesmażyć cebulę, włożyć ośmiorniczki, kalmary krewetki, smażyć na silnym ogniu 1 minutę.
Następnie dodać pomidorki i szczypior, podsmażyć je chwilę, wlać wino. Smażyć 2 minuty.
Włożyć makaron, wymieszać, doprawić solą.
Podawać posypane kolendrą.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza