niedziela, 7 grudnia 2014

Boquerones smażone - sardele, anchoa smażone

  • 500 g boquerones lub innych małych rybek,
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • 30 g mąki kukurydzianej,
  • 40 g mąki pszennej,
  • olej do głębokiego smażenie (ryżowy),

Boquerones wypatroszyć, umyć, osuszyć, wymieszać z solą i odstawić na pół godziny.
Obie mąki wymieszać.
Obtaczać w nim rybki – nadmiar mąki strząsać i smażyć w głębokim oleju.
Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund.
Ryby smażyć partiami, około 1,5 minut – mają być blade i chrupiące. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Następnie smażyć ponownie aż zbrązowieją, około 1 minuty.
Wyjmować na ręcznik papierowy.
Podawać z cytryną lub limonką. Ja podałam z Pimientos de Padrón.



Jakiś czas temu zostaliśmy zaproszeni, przez Pana Krzysztofa Janiszewskiego, do sklepu Złoto Hiszpanii


Tam mogliśmy zapoznać się z ofertą ryb i owoców morza, które docierają do Warszawy prosto z Hiszpanii.


Rafał Klask, którego na co dzień można spotkać w sklepie przy ul Puławskiej.... opowiadał nam o rybach i sposobie ich przyrządzania. 


Na miejscu mieliśmy możliwość spróbować jeżowce.
Ponieważ na miejscu nie ma możliwości gotowania, dostaliśmy owoce morza, ryby wędliny i sery, które posłużyły nam do przygotowania kolacji.
Ale o kolacji niedługo.


W ofercie Złota Hiszpanii jest szeroki wybór ryb i owoców morza: turboty, barweny, sardynki, boquerones, tuńczyk błękitnopłetwy, dorady dzikie i hodowlane, żabnice, piotrosze... krewetki, ostrygi, małże.....i wszystko świeże....
Dostawa w każdy czwartek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz