poniedziałek, 29 grudnia 2014

Perliczka faszerowana pęczakiem


  • 1 perliczka,
  • sól,
  • 8 jagód jałowca,
  • nadzienie:
  • 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml brandy,
  • 200 ml pęczaku,
  • 5 jagód jałowca,
  • łyżka listków świeżego tymianku,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • cukier,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia (gęsi),
  •  
  • tymianek, 
  • główka czosnku

Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Perliczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Perliczkę natrzeć rozgniecionym jałowcem i solą, odstawić na co najmniej godzinę.
Nadzienie:
Mięso pokroić na kawałki wielkości około 1x3 cm.
podsmażyć. Przełożyć do miseczki, na tłuszcz po smażeniu mięsa włożyć cebulę pokrojoną w większą kostkę, dodać szczyptę cukru, podsmażyć, dodać czosnek, chwilę smażyć. Wlać brandy, smażyć aż płyn odparuje. Wsypać pęczak, dodać jałowiec i tymianek, przesmażyć mieszając. Wlewać bulion po około 150 ml i gotować mieszając aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodać podsmażone mięso, smażyć około 2 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do ostygnięcia.
Do kaszy dodać rozbełtane jajko.
Perliczkę napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt.


Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni.


Piec perliczkę około 1,5 – 2 godzin. 
 
zastawa z


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza