poniedziałek, 8 grudnia 2014

Perliczka w winie


Perliczka pieczona w winie.
Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą.
Szalotki, czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na pół a a następnie wzdłuż na 3.
Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem, ułożyć szalotki, czosnek, rozmaryn. Na nich ułożyć kawałki perliczki skórą do dołu, wokół ułożyć ziemniaki, obłożyć resztą masła, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Po 15 minutach wlać wino i bulion. Po 40 minutach odwrócić ziemniaki i mięso.
Piec jeszcze 20 minut.


  • 1 perliczka,
  • sól,
  • 250 g szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 250 ml białego półwytrawnego wina,
  • 200 ml bulionu drobiowego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz