poniedziałek, 22 grudnia 2014

Nogi kaczki w pomarańczach

  • 6 kaczych nóg,
  •  
  • marynata:
  • skórka otarta z 2 pomarańczy,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru,
  • sól,
  • 3 pomarańcze
  • 200 ml białego półwytrawnego wina,
  • łyżka miodu
Nogi kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi nogi kaczki i odstawić na co najmniej 2 godziny.
Nogi włożyć do garnka z grubym dnem i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Gdy skórka lekko się zrumieni, odlać tłuszcz.
Wlać wino.
Z pomarańczy wyciąć cząstki bez skórek - (odciąć górę i dół, odkroić całą skórkę razem z białymi błonami, następnie wyciąć z pomiędzy błon cząstki). Włożyć do garnka z kaczką.
Dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolać trochę wody.
Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować, doprawić do smaku miodem i solą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz