poniedziałek, 26 lutego 2018

Pasta z makreli wędzonej z musztardą



Przygotowując pastę, rybę należy zemleć w maszynce do mięsa. Mieląc rybę „unieszkodliwiamy” ości. Zmiksowanie w malakserze na daje nam gwarancji,  że pozbędziemy ości.

Do przygotowania pasty użyłam masło, dzięki czemu otrzymujemy lepszą, maślaną jej konsystencję i nie musimy już smarować pieczywa masłem.



Rybę obrać ze skóry i ości.
Rybę i żółtka zemleć w maszynce do mięsa.
Następnie dokładnie wymieszać z masłem (ja to robię w malakserze).
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i musztardą



Pastę można użyć do kanapek tortowych

  • 200 g obranej ze skóry i z ości makreli,
  • 60 g miękkiego masła,
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 – 3 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska),
  • sok z cytryny,


zastawa z 

4 komentarze: