środa, 16 grudnia 2020

Ciastka migdałowe


Pyszne delikatne ciasteczka migdałowe, które podobnie jak pierniczki można powiesić na choince.


  • Ciasto:

  • 200 g mączki migdałowej,

  • 250 g marcepanu,

  • 50 g cukru,

  • 4 żółtka,

  • 2 łyżki rumu,


  • cukier puder do podsypywania podczas wałkowania,


  • polewa:

  • 70 g masła,

  • 4 łyżki wody,

  • 30 g cukru,

  • 3 - 4 łyżki kakao (u mnie czarne kakao)


  • perełki cukrowe do przybrania



Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel.

Do utartych żółtek dodać mączkę migdałową oraz rum.

Zagnieść ciasto.

Ciasto wałkować podsypując cukrem pudrem, tak jak zazwyczaj podsypujemy mąką.

Ciasto wałkować na grubość około 4 mm.



Foremkami wycinać ciasteczka.

Jeżeli będziemy wieszać ciasteczka na choince, należy robić w nich dziurki, najlepiej słomką.



Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 10 - 15 minut.

Ciasteczka nie powinny się za bardzo zrumienić.



Smaczniejsze są bledsze.

Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i masła. Nie gotować!!!



Ostudzone ciasteczka smarować polewą, posypywać kolorowymi perełkami cukrowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz