czwartek, 17 grudnia 2020

Krokiety z kaszą gryczaną i grzybami


Krokiety z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami.

Z tej porcji nadzienia powinno wyjść około 10 krokietów. Naleśników wyjdzie więcej , ale to nie problem.


  • Naleśniki:

  • 400 g mąki pszennej luksusowej,

  • sól,

  • 4 jajka,

  • 500 – 600 ml mleka,

  • 4 łyżki stopionego masła,


  • tłuszcz do smarowania patelni


  • farsz:

  • 40 - 50 g grzybów suszonych,

  • 1 cebula (około 100 g),

  • 200 g kaszy gryczanej palonej,

  • 1 łyżka masła lub oleju do gotowania kaszy,

  • 1 jajko,

  • tłuszcz do smażenia (masło lub olej),

  • sól,

  • pieprz,


  • do panierowania:

  • 1 – 2 jajka,

  • 60 – 80 g bułki tartej,

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia,


Naleśniki: do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.

Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.

Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.

Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.


Farsz: grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać 600 ml wody i gotować do miękkości.

Ugotowane grzyby odcedzić, wywaru z nich nie wylewać!

Kaszę opłukać, wsypać do garnka, zalać 450 ml wywaru z grzybów, dodać łyżkę masła lub oleju, łyżeczkę soli. Przykryć i gotować na dużym ogniu do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.

Cebulę pokroić w kostkę i poddusić ze szczyptą soli i cukru. Następnie dodać posiekane ugotowane grzyby.

Połączyć z kaszą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajko rozbełtać, dodać do kaszy i wymieszać.



Na naleśniku układać trochę farszu, zwijać. 


Panierka: jajka rozbełtać. Maczać naleśniki w jajkach, a następnie obtaczać w bułce tartej.

Naleśniki podsmażyć na maśle klarowanym, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza