czwartek, 31 grudnia 2020

Tort z białej czekolady z kremem różanym


Tort z białej czekolady z kremem różanym, delikatny biszkopt z białą czekoladą i kremem z serka mascarpone z konfiturą z płatków róży.




  • Biszkopt czekoladowy:

  • 180 g miękkiego masła,

  • 9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć),

  • 300 g cukru,

  • 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej),

  • 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa),

  • masło i bułka tarta do wysypania formy,


  • krem:

  • 500 g serka mascarpone,

  • 500 ml śmietany kremówki 30%,

  • 12 g żelatyny,

  • 100 g konfitury z róży,


  • do nasączenia:

  • 150 ml naparu z herbaty,

  • sok z cytryny,

  • cukier do smaku,


  • polewa:

  • 60 g masła,

  • 130 g białej czekolady,




Biszkopt: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miseczki ustawionej na garnku z wrzącą wodą wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać aż czekolada się rozpuści). Masło utrzeć z 60 g cukru na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie rozpuszczoną czekoladę.

7 białek ubić z 240 gramami cukru na pianę.

Mąkę wsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm, jeżeli weźmiemy mniejszą tortownicę biszkopt będzie wyższy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut.

Po upieczeniu zdjąć rant tortownicy i wyjąć biszkopt.

Odstawić do ostudzenia, najlepiej na 12 godzin.

Krem: serek mascarpone wymieszać z konfiturą z płatków róży.

Do miseczki, wsypać żelatynę i 50 ml ciepłej wody, zamieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie dopuścić do zagotowania.

Śmietanę ubić. Ubijając dodać do niej żelatynę, a następnie serek mascarpone z konfiturą różaną.

Do nasączenia: napar herbaty wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku cukrem. Płyn ma być lekko kwaśny.

Ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty.

Blat ciasta włożyć do tortownicy lub obręczy do tortów.

Nasączyć naparem herbaty z przyprawami.

Na blacie ułożyć 1/3 kremu.

Na kremie położyć drugi blat, nasączyć go.

Ułożyć na nim drugą 1/3 kremu.

Przykryć trzecim blatem lekko dociskając.

Nasączyć go i rozsmarować na nim trzecią część kremu.

Odstawić do lodówki, aby krem lekko stężał.



Przygotować polewę: do miseczki włożyć masło, ustawić ją na garnku z gorącą wodą ( tak aby dno miseczki nie dotykało wody ) i podgrzewać, aż masło zrobi się płynne. Dodać do niego połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Chwilę poczekać aż masa lekko przestygnie i polać nią tort.



zastawa z   
      



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza