sobota, 19 grudnia 2020

Miodownik



Miodownik ciasto z dużą ilością miodu, z korzennymi przyprawami, bez proszku do pieczenia czy sody, tylko z pianą z białek.


  • 1 szklanka miodu (u mnie wielokwiatowy),

  • 30 g cukru,

  • 6 jajek,

  • 1 szklanka cukru (220 g),

  • 1 łyżeczka przypraw korzennych,

  • 500 g mąki pszennej,


Miód przełożyć do garnka i lekko podgrzać.

30 g cukru wsypać na suchą patelnię i na niewielkim ogniu karmelizować go, uważając aby się nie przypalił. Cukier ma się rozpuścić i zabarwić na kolor bursztynowy. Wlać 6 łyżek gorącej wody i delikatnie mieszając gotować, aż cały cukier się rozpuści.

Karmel wlać do miodu.

Żółtka z cukrem utrzeć na kogel-mogel.

Następnie dodać miód i utrzeć na pulchną masę.

Dodać mąkę i korzenie, wyrobić na jednolitą masę.

Białka ubić na sztywną pianę.

Połączyć białka z ciastem.

Formę do ciasta (keksówkę) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz