piątek, 7 października 2022

Draczena

 


Draczena czyli jajka po rosyjsku, przepis z broszury 100 potraw z jaj wydawnictwa Bluszcz z okresu dwudziestolecia międzywojennego.




Draczena to rodzaj omletu wywodzący się z Kresów Wschodnich, z terenów obecnej Białorusi.

Masło utrzeć na śmietanę, dodać żółtka, sól, mąkę, mleko i dobrze utrzeć.

Białka ubić na sztywną pianę.

Pianę delikatnie wymieszać z ciastem.

Naczynie do zapiekania rozgrzać, rozpuścić na nim łyżkę masła.

Do gorącego naczynia wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.




Gdy się upiecze (powinno bardzo urosnąć), przekrajać na części i podać do szpinaku, lub zupy szczawiowej. Można też podać, jako omlet, z jakimkolwiek sosem.”




Podałam z duszonymi grzybami.




  • Omlet:

  • 5 jajek,

  • 50 g miękkiego masła,

  • 1 łyżeczka od kawy soli,

  • 80 g mąki pszennej,

  • 370 ml mleka,

  • do pieczenia:

  • 1 łyżka masła




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz