sobota, 22 października 2022

Edamame


Edamame – świeże strączki soi.

Strączki podobne są trochę do młodego bobu, tylko mniejsze.

Gdy edamame jest młode można je jeść, podobnie jak młody bób razem ze strączkami.

Można gotować je w strączkach lub wyłuskać podobnie jak bób i gotowac same ziarna.

Proponuję ugotować edamame w strączkach, jeżeli strączki będą miały zbyt grubą skórkę po prostu „wysysać” ziarna ze strączków.

Do garnka z wrzącą wodą wsypać 1 łyżkę soli i 1/2 łyżeczki cukru, wrzucić edamame i gotować 5 minut.

Odcedzić.

Do garnka wlać olej, dodać rozgnieciony czosnek, chili i sól. Zagotować.

Wrzucić odcedzone edamame wymieszać.

Wyłożyć na miskę.



  • 400 g edamame,

  • sól,

  • cukier,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/2 łyżeczki chili,

  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno




Świeże edamame można kupić w Gospodarstwie Ludwika Majlerta. Nie wiem czy jeszcze  w tym roku, ale w przyszłym na pewno. Warto czekać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz