niedziela, 16 października 2022

Ragout z dzika w porterze

 


Ragout z dzika w ciemnym, mocnym piwie, w porterze.


Mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 3 – 4 cm, oprószyć solą i mąką.

Cebule pokroić w cienkie półplasterki.

Czosnek rozgnieść.

Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić mięso i szybko podsmażyć do zrumienienia.

Przełożyć do naczynia do zapiekania.

Na patelnię wrzucić cebulę, oprószyć ją solą i cukrem.

Podsmażyć.

Dodać czosnek, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Chwilę razem poddusić.

Przełożyć cebulę do naczynia z mięsem.

Na patelnię wlać piwo, zagotować zbierając z dna patelni wszystkie smaki.

Przelać do mięsa.

Dodać gorący bulion i miód.

Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.

Piec aż mięso będzie miękkie, około 1,5 - 2 godziny.

Doprawić do smaku solą i cukrem.



Podałam z kaszą gryczaną.



  • 800 g mięsa z dzika, u mnie łopatka,

  • 2 cebule,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 gałązki rozmarynu,

  • 1 – 2 listki laurowe,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 6 – 8 ziarenek pieprzu,

  • butelka piwa porter,

  • 300 ml mocnego bulionu wołowego,

  • 1 pełna łyżka miodu gryczanego,

  • sól,

  • pieprz, cukier,

  • mąka do oprószenia mięsa,

  • 3 łyżki smalcu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz