sobota, 21 kwietnia 2012

Figi w cieście francuskim



  • ciasto francuskie gotowe,
  • figi – 6-8 sztuk,
  • miód lipowy,
  • ser pleśniowy lub brie,
  • garść orzechów włoskich,
  • białko.
ciasto francuskie lekko rozwałkować i podzielić na 6- 8 prostokątów. Na środku każdego prostokąta ułożyć  kawałek sera, pokrojoną na ósemki figę, posypać  orzechami i polać ½ łyżeczki miodu lipowego, Złożyć  zakładając rogi na siebie, posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec około 20 minut.



Do „Fig w cieście francuskim” Joasi polecam -
Roc de Miremont 2009
AOC Monbazillac, Francja
białe słodkie wino, dostępne w Makro, cena ok. 30 zł

Monbazillac to starsza siostra Sauternes (wino produkowane przy udziale szlachetnej pleśni). Wino zbudowane ze szczepów: Semillon, Sauvignon i Muscadelle. Wino o pięknej, złotej szacie i bogatym nosie pełnym aromatów moreli i mango. Gładkie, okrągłe usta z rozpływają się ze słodyczy. W połączeniu z figami w połączeniu z serem brie w cieście francuskim, otwiera się, ujawnia rześkość i świeżość ukrytą pod osłoną słodyczy. Co powoduje, że na podniebieniu staje się bardziej soczyste z dobrze zrównoważoną słodyczą. W tym połączeniu zyskuje i deser iwino:)
SMACZNEGO!!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


 
P.S. Proszę pamiętać o odpowiednim schłodzeniu wina.
A także, że ten typ wina (słodkie białe, powstałe przy udziale szlachetnej pleśni), także doskonale uzupełniają deskę serów, takich jak: Stilton, Roquefort.



3 komentarze:

  1. Asiu - skąd masz teraz figi??? uwielbiam te smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze bywają, się trafiają... ale to już końcóweczka :(

    OdpowiedzUsuń