środa, 11 kwietnia 2012

Papryczki faszerowane



  • ½ szklanki kuskusu,
  • 1 cebula,
  • papryczka chili,
  • ząbek czosnku,
  • kawałek imbiru,
  • bulion warzywny,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 15 mini papryczek.

Kuskus wsypać do garnka, wlać dwie-trzy łyżki oliwy i dobrze wymieszać. Następnie zalać gorącym bulionem ( około ¾ cm nad kuskus).
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulę. Dodać trochę cukru, następnie rozgnieciony czosnek, posiekane chili, starty imbir. Dusić, doprawić do smaku. Wymieszać z kuskusem.
Papryczki umyć, odciąć wierzch z ogonkiem ( zachować), wyjąć pestki.
Tak przygotowanym farszem wypełniać papryczki, zamykać ogonkami.
Posmarować każdą papryczkę oliwą, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.


Można dodać, do farszu, około 15 dag pieczonego, drobno pokrojonego indyka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz