poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Czerwone jajka




  • 1 kilogram buraków
  • bulion drobiowy,
  • 3 listki laurowe,
  • ziele angielskie, pieprz czarny, goździki – garść,
  • ocet, sok cytrynowy,
  • cukier,
  • 10 jajek ugotowanych na twardo.
Buraki ugotować w łupinkach. Ugotowane obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, włożyć do bulionu, dodać przyprawy, gotować. W trakcie gotowania dodać sok z cytryny i trochę octu. Ale trzeba uważać aby ocet nie zabił smaku buraków.
Do słoika włożyć obrane jajka i zalać zalewą. Odstawić na dwa, trzy dni.
Podawać z majonezem z wasabi i cukrem.


Zainspirowane program tv

4 komentarze:

  1. a to nie zupełnie mój pomysł. Zainspirował mnie program kulinarno-podróżniczy.
    Sam pomysł mi się spodobał, niestety przepisu nie podali, i musiałam pokombinować

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty kombinuj, a my będziemy spożywać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne jajka:) fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń