środa, 25 kwietnia 2012

Karkówka w sosie grzybowym



  • makaron 4 jajeczny - świderek,
  • 6 kotletów z karkówki,
  • 3 cebule,
  • garść suszonych grzybów – podgrzybki,
  • tymianek,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • jałowiec,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • bulion,
  • sól,
  • cukier,
  • mąka,
  • oliwa.
Kotlety roztłuc, natrzeć tymiankiem, pieprzem, solą, odstawić na 2 godziny.
Cebulę pokroić w pół plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i kłaść na nią lekko oprószone mąką kotlety, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przekładać do garnka.
Na patelnię wlać oliwę i wrzucić cebulę, dusić parę minut aż zacznie się robić szklista, dodać suszone, pokruszone grzyby. Chwilę podsmażyć, dolać czerwone wino, jeszcze chwilę dusić. Przełożyć do garnka z mięsem, dolać bulion, dorzucić listek laurowy, pieprz, ziele angielskie i jałowiec. Dusić do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać trochę bulionu. Doprawić solą i cukrem.
Nie podaje dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy musi znaleźć swój smak, jedni wolą więcej tymianku, więcej jałowca.. A inni więcej soli….

Użyłam makaron międzybrodzki. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ja gotowałam krócej. W przepisie podane jest 7-10 minut, ja gotowałam 5-6 i to zupełnie wystarczy. Makaron jest sprężysty, nie odkształca się, ma ładny kolor, co nie jest bez znaczenia.
Dla próby gotowałam dłużej i dla mnie jest wówczas za miękki, ale nadal zachowuje swój kształt i sprężystość. I co najważniejsze jest smaczny.
Z czystym sumieniem mogę go polecić i na pewno jeszcze zagości na moim stole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz