piątek, 20 kwietnia 2012

Zupa krem ze szparagów z truskawkami


  • Dwa pęczki zielonych szparagów,
  • 150 ml śmietanki  kremówki,
  • 50 ml białego półwytrawnego wina,
  • pół kilograma truskawek,
  • sól, 
  • pieprz,
  • cukier,
  • cukier puder.
Szparagi umyć, odłamać końcówki, w razie potrzeby obrać.  Odciąć czubki, pozostałe części szparagów połamać na mniejsze kawałki.
Obierki i końcówki wrzucić do osolonego i pocukrzonego wrzątku, ugotować do miękkości.
Wyjąć, wyrzucić.
Czubki wrzucić do tego wywaru, w którym gotowały się obierki. Ugotować al dente. Wyjąć, przelać zimną wodą.
Do gorącego wywaru wrzucić pozostałe szparagi i gotować do miękkości, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dolać wino i zagotować, w razie potrzeby trochę odparować.  Ostudzić.
Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować.
Śmietanę ubić dodając łyżkę cukru pudru.
Schłodzone szparagi delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.
Do naczynia wlać krem szparagowy, na wierzch dodać zmiksowane truskawki, przybrać czubkami szparagów.



Do „Zupy ze szparagów i truskawek” Joasi polecam-
Septiembre Bianco Frizzante                                                              
Mendoza, Argentyna
białe półwytrawne, ogólnie dostępne, cena ok. 24 zł

Wyjątkowe półwytrawne wino w stylu delikatnych win z tzw. efektem frizzante (delikatne bąbelki). Wino powstało ze szczepu: Torrontes i Sauvignon Blanc. Wspaniała owocowość, aromatyczność z nutą leśnych owoców, brzoskwiń i moreli, a także lekką nutą liści czarnej porzeczki pochodzącej ze szczepu Sauvignon Blanc. W połączeniu z szparagami, wino ujawnia swą słodycz a owocowa kwasowość truskawek podnosi odpowiednio efekt frizzante wina. A to będzie najważniejsze w nadchodzących letnich upalnych dniach tego roku:)
SMACZNEGO!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz




P.S. Ciepła wiosna, upalne lato – to świetny czas, aby odkryć i zasmakować się w winach typu - frizzante:)

4 komentarze: