piątek, 27 kwietnia 2012

Tosty z truskawkami





  • Trzy kawałki placka drożdżowego lub chleba tostowego,
  • dwa, trzy jajka,
  • masło klarowane,
  • 30 dag truskawek,
  • łyżka cukru pudru.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki lub ćwiartki. Posypać cukrem pudrem, wymieszać, odstawić do lodówki.
Jajka rozbić do głębokiego talerza, roztrzepać. Namoczyć w nich plastry placka lub tosty, dokładnie z obu stron. Tosty wcześniej można namoczyć w mleku.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło klarowane, smażyć tosty z obu stron na złoty kolor.
Zdjąć z patelni, osączyć na ręczniku kuchennym.
Przełożyć na talerz, ułożyć na nich truskawki.




Do tostów z truskawkami Joasi szczególnie polecam do wypróbowania:
Choya Silver –potocznie wino śliwkowe, konkretnie mówiąc likier, który powstaje na bazie japońskiej zielonych śliwki Ume. Ostatnimi czasy hit rynkowy, którym „zapijajmy się”.
Ogólnie dostępne, a także w Makro C&C. Cena około 27 – 30 zł.
Warto spróbować.
Tosty robi się bardzo szybko, w tym czasie chłodzimy trunek.
Uczta gotowa.
Smacznego!!!

Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. A książka „Wino śliwkowe” Angela Davis-Gardner – to taka dodatkowa śliweczka na tostach Joasi:) Polecam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz