środa, 11 kwietnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana z fetą i szpinakiem


Prosta zapiekanka z kartofli z fetą i szpinakiem.

  • 1,5 kg obranych kartofli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 500 g fety z mleka owczego,
  • 750 g szpinaku mrożonego w liściach (lepszy świeży, około 1,5 kg),
  • łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, 
  • pieprz,
  • 5 jajek,
  • jogurt grecki,
  • łyżeczka sody,
  • 200 ml śmietanki 12 %.


Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i wypłukać, odsączyć i natrzeć oliwą, dodać sól i pieprz.
Szpinak rozmrozić, chwilkę poddusić (bardziej podgrzać, niż dusić) dodać trochę gałki, roztarty czosnek, sól i pieprz.
4 jajka rozbełtać, dodać jogurt wymieszany z sodą i pokruszony ser, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować  olejem.
Układać warstwami – ziemniaki, szpinak, masę jajeczno - serową. Ostatnia warstwa powinna  być z ziemniaków.
Do śmietany dodać jajko i wymieszać, polać z wierzchu.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,  po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec 2 godziny. Jakby kartofle się za bardzo przypiekały, przykryć papierem do pieczenia.





3 komentarze:

  1. Na pewno pyszne, tylko czy nie za dużo ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  2. a dla niecierpliwych lub wiecznie spóźnionych mam podpowiedź- pokrojone w talarki ziemniaki można lekko obgotować - efekt minimalnie inny, ale też pychotka:-))

    OdpowiedzUsuń