środa, 24 października 2012

Jabłka pieczone


Pieczone jabłka - jako przekąska, deser, podwieczorek, lub jako dodatek do mięs, szczególnie do drobiu. 

  • jabłka na osobę jedno lub dwa
  • łyżeczka miodu na jabłko,
  • łyżeczka przecieru z żurawiny na jabłko



Jabłka - ja używam renetę, najlepiej złotą renetę,  generalnie powinny być to
jabłka kwaskowe, twarde - umyć, osuszyć. Ściąć wierzch, delikatnie wyciąć pozostałości kwiatu, odłożyć. Jabłka delikatnie wydrążyć – tak aby nie zrobić  w nich dziury a pozbyć się gniazda nasiennego.


Do powstałego otworu włożyć łyżeczkę miodu a następnie łyżeczkę żurawin. Można dodać kilka listków tymianku. Jabłka przykryć ściętymi wierzchami. Zawinąć w papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut – zależy to od wielkości jabłek i od tego czy wolimy jabłka trochę twardsze czy bardziej upieczone. Jabłka można podawać jako deser, przekąska lub jako dodatek do pieczonych mięs, drobiu...



Do jabłek Joasi polecam: Piesporter Riesling Auslese 2011, Mosela, Niemcy. Ogólnie dostępne, cena około 37 zł.

Białe słodkie wino o pięknej złotej barwie. Na nosie eksploduje potęgą aromatów: moreli, suszonych skórek pomarańczy. Na podniebieniu soczyste, rześkie, długie.
Jabłka ze względu na swoją równowagę dojrzałości owocowej i kwasowości
doskonale sprawdzą się z naturą rieslinga. Riesling i jabłka to przepyszne
połączenie.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Jabłka dodawane do mięs, powodują że danie będzie doskonale sprawdzać się z rieslingami. Jabłka w daniu tworzą doskonały pomost między mięsem a winem.

5 komentarzy:

  1. Jadłam ostatnio jak byłam dzieciaczkiem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to najwyższy czas przypomnieć sobie ten smak :))

      Usuń
  2. ja piekę bez papieru i też dobrze wychodzą:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedna zaleta pieczenia w papierze - cały sok zostaje, nie rozpływa się....no i aromaty pozostają :)

      Usuń