czwartek, 11 października 2012

Leczo

  • 600 gram kiełbasy podwędzanej,
  • 300 gram boczku wędzonego surowego,
  • 3 duże cebule,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 6 papryk kolorowych,
  • 2 papryki pomidorowe,
  • 1 kilogram pomidorów,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 1 jabłko,
  • chilli,
  • cukier,
  • sól,
  • olej lub smalec


Boczek pokroić w plastry a następnie na 1,5 cm kawałki. Kiełbasę obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki około 0,5 cm grubości. Cebulę pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w prostokąty około 1x2 cm. Cukinię przekroić na pół, wydrążyć pestki, pokroić w grube półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć boczek – nie robimy  z niego skwarek. Przekładamy do garnka. Następnie na patelnie wrzucamy kiełbasę i podsmażamy. Przekładamy do garnka. Na patelnię wlać olej lub dodać smalec i wrzucić cebulę, dodać 0,5 łyżeczki cukru a następnie posolić. Dusić do miękkości, przełożyć do boczku. Następnie podsmażamy kolejno cukinię, paprykę i paprykę pomidorową. Warzywa mają być lekko podsmażone, al dente. Na koniec na patelnię wrzucamy pomidory z jabłkiem i dusimy, dodajemy cukier i sól. Pomidory powinny być bardziej rozgotowane. Podsmażamy również ostra paprykę( chilli, peperoni…)– dajemy tyle ile lubimy i jak ostrą mamy papryczkę. Przekładamy do garnka, wstawiamy na gaz, dodajemy paprykę wędzoną oraz tymianek. Zagotowujemy, dusimy kilka minut ( maksymalnie 10 ale 5 w zupełności wystarczy) i doprawiamy do smaku cukrem, solą.
Nie dusimy całości długo aby nie rozgotować warzyw. 




Do lecza Joasi polecam: Lion’s Land, Merlot 2010, RPA. Dostępne w Makro C&C, cena około 25 zł.

Czerwone czarujące wino o intensywnym rubinowym kolorze. Na nosie bogate, z wyczuwalnymi aromatami leśnych owoców, jeżyn. Na podniebieniu łagodne, z maślanymi taninami, pełne soczyste usta. Merlot to szczep, które daje wina doskonale pasujące do zielonych warzyw, czosnku i pomidorów. Dodatek wędzonego boczku i świeżych ziół uwypukli ziołowe aromaty wina i przez to, także wzbogaci danie.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Zioła w daniach to składnik, który wymaga odpowiedniego winnego zestawu. Jeżeli używamy bazylii, tymianku lub rozmarynu w kuchni to należy pamiętać, że świetnie komponują się z Sauvignon blanc i wieloma winami czerwonymi zwłaszcza z merlotami.


4 komentarze:

  1. Dobre leczo dobre na każdą okazję:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam. Musze spróbować zrobić je z jabłkiem,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jabłko nadaje taką fajną kwaskową słodycz....zawsze dodaję, tak samo jak do barszczu ukraińskiego :) Polecam :)

      Usuń