sobota, 27 października 2012

Szarlotka z dynią



  • 250 gram mąki pszennej,  
  • 125 gram masła,
  • 50 ml wody,
Do miksera włożyć mąkę, masło, wlać wodę i dodać sól. Krótko zmiksować. Wyłożyć na ściereczkę, zlepić w kulę i odłożyć do lodówki.
  • dynia piżmowa – średnia,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka mielonych goździków,
  • łyżeczka chilli,
  • sól,
  • cukier
Dynię przekroić na 6 części, wyjąć pestki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę – aż dynia zmięknie. Gdy ostygnie obrać ze skórki i dokładnie wymieszać z przyprawami a następnie z jajkami.
  • 3 jabłka – ja dałam złotą renetę,
  • 50 ml porto,
  • łyżka listków tymianku,
  • sok z ½ cytryny,
  • łyżka cukru
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na cztery, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, dodać porto, tymianek, cukier.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim formę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.
Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, przykryć dynią i piec 40-50 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs pieczonych, drobiu – szczególnie pieczonej kaczki.



szarlotkę podałam z piersią kaczki w soku jabłkowym


Do szarlotki z dynią podanej w zestawieniu z kaczką Joasi polecam: Riesling Spatlese, Pfaffmann, Niemcy. Dostępne w sklepach M&P Alkohole i Wina Świata, cena około 49 zł.

Białe słodkie wino zrobione w 100% z rieslinga z późnego zbioru z winnic Palatynatu. Nos aromatyczny, kwiatowy z dobrze wyczuwalnymi aromatami owoców cytrusowych z dyskretnymi nutami agrestu i marakui. Na podniebieniu soczyste, z doskonałą mineralnością i kwasowością współgrającą ze słodyczą wina. Wino o długim owocowym
finiszu. Jabłka w daniu to doskonały łącznik między winem a mięsem drobiu (kaczki czy gęsi), co spowoduje, że wino nie będzie odklejać się od mięsa. Aromatyczność rieslinga w tym przypadku to ogromna zaleta tego wina, które naturalnie współgra z daniami przygotowanymi na bazie gęsi czy kaczki.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Klasyczne połączenie kaczki, gęsiny z winem to wino z pinot noir. Jednak dobór win do potraw opiera się w dużej mierze na dodatkach, jakie towarzyszą głównemu składnikowi dania. I właśnie one wskazują kierunek w doborze odpowiedniego wina do potrawy.

(Prywatnie dodam, że to mój ulubiony producent win :) - królestwo garów)



3 komentarze: