sobota, 27 października 2012

Szarlotka z dynią



  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,  
  • 125 g masła,
  • 50 ml wody,

  • masa dyniowa:
  • dynia piżmowa – średnia,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka mielonych goździków,
  • łyżeczka chilli,
  • sól,
  • cukier

  • masa z jabłek:
  • 3 jabłka – ja dałam złotą renetę,
  • 50 ml porto,
  • łyżka listków tymianku,
  • sok z ½ cytryny,
  • łyżka cukru
Ciasto: do miksera włożyć mąkę, masło, wlać wodę i dodać sól. Krótko zmiksować. Wyłożyć na ściereczkę, zlepić w kulę i odłożyć do lodówki. 

Masa dyniowa:Dynię przekroić na 6 części, wyjąć pestki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę – aż dynia zmięknie. Gdy ostygnie obrać ze skórki i dokładnie wymieszać z przyprawami a następnie z jajkami. 

Masa z jabłek: jabłka obrać ze skórki, przekroić na cztery, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, dodać porto, tymianek, cukier.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim formę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.
Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, przykryć dynią i piec 40-50 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs pieczonych, drobiu – szczególnie pieczonej kaczki.



szarlotkę podałam z piersią kaczki w soku jabłkowym

3 komentarze: