piątek, 2 listopada 2012

Gęś pieczona - biała kołudzka



  • gęś, najlepiej kołudzka,
  • sól,
  • pieprz,
  • rozgnieciony czosnek,
  • spora garść świeżego majeranku,
  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • 6 winnych jabłek,
  • 20 dag świeżej żurawiny,
  • miód lipowy
Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.  Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć.  Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych.  Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Można gęsi nie luzować - czyli nie wyjmować kości, ale wówczas należy użyć więcej wina do marynaty.
Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i roztartym w dłoniach majerankiem. Ułożyć w glinianym garnku, przykryć. Odstawić na jeden dzień do lodówki. Następnie gęś zalać czerwonym wytrawnym winem. Odstawić, na co najmniej 24 godziny do lodówki (lepiej na 48 godzin). Gęś wyjąć z wina, osuszyć. Marynatę przecedzić.
Z jabłek wyjąć gniazda nasienne a na ich miejsce włożyć żurawinę. „Wypchać” nimi gęś.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę, na 180 stopni.
W trakcie pieczenia polewać gęś marynatą a pod sam koniec marynatą wymieszaną z miodem.
Piec około 1,5-2 godzin. Czas pieczenia zależy od wielkości gęsi oraz od samej gęsi (czasem gęś upieczona jest po 1,5 godziny, a czasem……) 



Polecam inne przepisy z gęsi :)






Loius Jadot Bourgogne Pinot Noir 2007

Ostatnimi laty gęsina wraca na polskie stoły, skutecznie konkurując z indykiem czy kaczką. O ile przygotowanie mięsa z indyka dla większości z nas nie stanowi większego problemu, to upieczenie gęsi wydaje się nam czymś bardzo trudnym. Nic bardziej mylnego – wystarczy kilka wskazówek Joanny i gęś upieczona. Zatem jakie
wino zaserwować do tak niecodziennego dania? Ponieważ tuszka gęsi zawiera dość sporą porcję tłuszczu, który w procesie pieczenia świetnie się topi, nadając pieczeni wspaniały aromat i smak, sugerowane wino również powinno charakteryzować się dość
zdecydowanym charakterem. Takim winem jest na pewno Louis Jadot Bourgogne Pinot Noir. Wino o średnio intensywnej, rubinowej barwie, zmieniającej się wraz z wiekiem od purpurowej poprzez rubinową aż do koloru owocu granatu i wspaniałym aromacie.
W ustach harmonijne, dobrze zbudowane o delikatnych taninach i długim przyjemnym posmaku.

Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win.


11 komentarzy:

  1. Według tego przepisu musi być pyszna.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zabieram się zaraz do roboty, brzmi przepysznie ..

    OdpowiedzUsuń
  3. ile ma być tego czosnku i ile miodu bo nie jest podane proszę o podpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 5-7 ząbków czosnku oraz 3-4 łyżki miodu

      Usuń
    2. zawsze jest 3-4 lub 5-6, pozostałe parametry nieważne ....???

      Usuń
    3. trudno podać dokładną ilość:
      czosnek jest różny - gatunek, wielkość główki, ząbków, jeden ma większą gorycz, drugi jest łagodniejszy;
      różne odczucie słodkości - jedni wolą dać troszkę mniej, inni więcej;
      a i gęś... większa, mniejsza;
      Czy damy troszkę mniej czy więcej będzie dobrze, a dokładnie ile... to na wyczucie, smak...jeden woli więcej czosnku inny mniej...

      Usuń
  4. Jest jakiś przelicznik? Jakiej wielkości gęś będzie się tyle pięć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4,5 - 5 kilo, zależy od tego z jakiej hodowli jest gęś - każda gąska lubi się piec po swojemu.

      Usuń