środa, 14 listopada 2012

Ryba z puszki w nowej odsłonie




Do końca tygodnia w restauracji Delikatesy.Esencja trwał będzie tydzień portugalskich conservas, podczas którego będą oswajane rybki z puszki.
Ale nie nasz paprykarz szczeciński a wspaniałe sardynki, makrele i tuńczyki, które w puszkach zamykane są w czasie do trzech godzin od przybycia do portu. W Portugalii fabryki przetwórstwa ryb znajdują się w pobliżu oceanu. 


Do 19 listopada będzie można spróbować kilu przekąsek, w których będą grały główną rolę ryby z puszki. Czasem są to zaskakujące propozycje podania, ale wszystkie warte spróbowania i wykorzystania w domu.


sałatka z dorsza z ciecierzycą, cebulką, kolendrą i jajkiem,



filety z makreli na purée ziemniaczanym z pieczonymi burakami i ogórkiem kiszonym,


 
małe makrelki na purée dyniowym z szałwią i chrzanową panna cottą,



sardynki z sosem curry i ziemniakiem w mundurkach



tuńczyk na salsie z ogórków, pomidorów, papryki i kolendry

 
Smaki Portugalii oraz Delikatesy Esencja zapraszają.
www.smakiportugalii.pl





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza