niedziela, 25 listopada 2012

Słona tajemnica wina



Wino i jedzenie to odwieczny temat rozmów przy stole. Dla Europejczyków, którzy codziennie obcują z winem przy posiłkach to ogromna przyjemność. Dla mnie odkrywanie tych naturalnych połączeń to ogromna przygoda. Podczas mojej ostatniej wizyty we Francji miałam okazję odkrywać tajemnice ukryte w winie, które ujawniały się za pomocą potraw. Jedną z takich tajemnic wina jest sól w potrawie.

Sól i wino to odwieczna para w kuchni na dobre i na złe.
Na dobre, gdy jest odpowiednie wino, to znaczy:
- wino o stosunkowo niskiej zawartość alkoholu. Sól podnosi wrażenie alkoholowości wina
- wino o miękkich garbnikach. Wina czerwone z natury są obfite w garbniki. Garbniki w kontakcie z solą wywołują uczucie papieru ściernego na podniebieniu. Wina, które nie posiadają garbników są to młode białe wina i właśnie one najlepiej czują się w towarzystwie soli
- sól w daniu doskonale komponuje się z winami o podwyższonej zawartości cukru jak np. wina z późnych zbiorów.
Dania słone jak: sery dojrzewające, ser feta, szynki, wędliny szczególnie wędzone, kalmary smażone w oleju, ryby z kryształkami soli, są magicznym partnerem dla win o naturalnej kwasowości. Wino takie, doda lekkości potrawie, wzniesie uczucie słoności w daniu i wydobędzie słodycz owocu wina. Takie wina wydobywają z dań całą jego bogactwo bez utraty swej osobowości.


Doskonałym przykładem jest zestawienie szynki z białym winem: Viré- Clessé AOC White Cuvée Spéciale 2011, France http://www.cavedevire.fr/index.php/aoc-vire-clesse-white
Białe wytrawne wino zrobione w 100% ze szczepu chardonnay. Wino o żółtym kolorze z pięknymi srebrnymi refleksami. Na nosie eleganckie, dystyngowane a zarazem uwodzi aromatem owoców cytrusowych i białych letnich kwiatów. Na podniebieniu apetyczne, świeże z dyskretną kwasowością nie burzącą gładkiej tekstury wina. W zestawieniu z naturalnie słoną szynką, zagubiło swą kwasowość na rzecz ukrytej owocowej słodyczy. Uczucie słoności zostało zastąpione apetyczną aksamitnością mięsa. Na pozór proste zestawienie okazało się kluczem do zrozumienia ważności kwasowości wina w zestawieniu
ze słonymi potrawami. Kwasowość wina pełni również ogromną role w zestawieniu z bogatymi, tłustymi potrawami.
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

Jeżeli przesolimy potrawę to możemy uratować ją wlewając do niej wino z wyczuwalną goryczką (królestwo garów)

2 komentarze: