Przepis
na biszkopt pochodzi z książki kucharskiej „Kuchnia Polska”, według mnie
najlepszej książki kucharskiej.
Biszkopt
zawsze się udaje, nie trzeba nim rzucać i odczyniać innych czarów – po prostu
wychodzi.
- 8 jajek,
- 250 gram cukru pudru,
- 250 gram migdałów,
- ½ łyżki octu 3%,
- 40 gram mąki ziemniaczanej,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- sól
Sparzone
i obrane migdały zemleć lub zetrzeć na tarce – uważam, że starte są lepsze.
Żółtka
utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i
ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze do pod koniec ubijania białek
dodaję szczyptę soli.
Białka
wyłożyć na żółtka, na nie wysypać migdały i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ale
dokładnie wymieszać.
Przełożyć
do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i
wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Krem
kawowy
- 6 żółtek ze sparzonych jajek,
- 1 kilogram serka mascarpone,
- 3 łyżki brandy,
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej,
- wanilia - cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy,
- 8 łyżek cukru pudru.
Żółtka ubić z cukrem na pulchną masę. Kawę rozpuścić w brandy (ja do butelki brandy wkładam
kilka lasek wanilii i odstawiam na co najmniej tydzień, w ten sposób otrzymuję
brandy waniliowe. Gdy go używam nie
dodaję cukru ani ekstraktu waniliowego. Nie używam cukru wanilinowego – ma zupełni
inny aromat). Do ubitych żółtek dodaję brandy i dokładnie mieszam, sprawdzam
smak. W razie potrzeby dosładzam, dodaję więcej kawy (pamiętajmy, że dodamy
jeszcze serek mascarpone).
Zmniejszamy
obroty miksera i dodajemy serek, nie ubijamy już długo – trzeba go tylko dokładnie
wymieszać.
Ostudzony
biszkopt przekrawamy na dwa lub trzy i przekładamy kremem.
Ja
zostawiam tort tylko z kremem, nie używam masy cukrowej do okładania gdyż jest ona bardzo słodka i zmienia smak
tortu. Parę razy okładałam tort taką masą i … i wolę sam krem.
Do
tortu migdałowego z kremem kawowym Joasi polecam: Marsala Superiore Dolce DOC, Włochy.
Dostępne w M&P Alkohole w Wina Świata, cena około 49 zł.
Słodkie
wino z Sycylii o intensywnym rubinowym kolorze na nosie dominują aromaty
suszonych owoców, pieczonych migdałów i rodzynek. Na podniebieniu soczyste,
maślane, aksamitnie rozpływające się na podniebieniu. Tort Joasi jest bogaty
jednak wciąż nadal bardzo lekki, gdzie
takie
zestawienie aromatów doskonale współgra z aromatami win utlenionych. Krem
kawowy to doskonałe tło do win typu marsala, który doskonale wydobędzie najbardziej
subtelniejsze aromaty w winie.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Marsala to wino, które pochodzi z Sycylii może dla wielu kojarzyć się jako
tanie wino używane w kuchni do przygotowania sosów np. do cielęciny. Jednak
marsala, marsali nie równa. Marsala od renomowanych producentów jest pełne
eleganckich aromatów i bogata w smaku. Tak jak
sherry
czy porto podlega klasyfikacji.
boski!:) i bardzo elegancki
OdpowiedzUsuńCudowny,aż dech zapiera.
OdpowiedzUsuńO rany ale tort, koniecznie musze zrobić:)
OdpowiedzUsuńtez wole z kremem :) a ten byl pyszny i wart kolejnych cm w biodrach:)
OdpowiedzUsuńtez wole krem a nie mase cukrową:) a poniewaz tort byl smakowity to kolejne centymetry w biodrach nie straszne
OdpowiedzUsuńWszystko było jak należy:) I na słodkość i na "wilgotność" i na pulchność!! Pycha!!:)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie :}
OdpowiedzUsuńOjej... rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowe kremy. pycha...
OdpowiedzUsuńProsze autorkę przepisu o uściślenie ; krem: ....jaja ubić z cukrem....a póżniej ...do ubitych żółtek......
OdpowiedzUsuńjuż, faktycznie, przepraszam. Co prawda w napisałam w proporcjach, że 6 żółtek,
Usuńale faktycznie może to potem wprowadzać w błąd. Już poprawiam. Dziękuję :)
A jakiej wielkosci tortownica? Tortu niczym sie nie nasacza?
OdpowiedzUsuńtortownica 25 cm, biszkoptu nie nasączamy, jest wilgotny sam z siebie :)
OdpowiedzUsuńRzucanie biszkoptem, to nie są żadne "czary".
OdpowiedzUsuńa co ?
Usuń