wtorek, 13 listopada 2012

Vranec skarb Macedonii




Macedonia to niewielkie państwo leżący na Półwyspie Bałkańskim powstałe z rozpadu Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.   
Jego powierzchnia około 26 tys. kilometrów kwadratowych i 2 miliony obywateli odpowiada dokładnie naszemu województwu Lubelskiemu. 


Będąc częścią Jugosławii Macedonia pozostawała głównym producentem wina w tym kraju ( 2/3 produkcji).
Obecnie winiarstwo jest drugą podstawową gałęzią gospodarki Macedonii (po produkcji tytoniu).
Powierzchnia winnic to prawie 25 000 hektarów, produkcja winogron 309 tysięcy ton, produkcja wina to 110 milionów litrów, w zdecydowanej większości przeznaczona jest na eksport ( 88 %) - dane z 2011 roku.
Macedonia posiada dobre warunki do hodowli winogron. 260 słonecznych dni w roku, dobre gleby, klimat będący mieszanką śródziemnomorskiego i kontynentalnego (gorące dni i chłodne noce zapewniają zrównoważone dojrzewanie winogronom). Spośród odmian winogron w Macedonii znajdujemy przede wszystkim szczepy autochtoniczne typowe dla Bałkanów oraz szczepy międzynarodowe.


Odmiany czerwone to Vranec ( najpopularniejszy szczep Macedonii ), Kratosija, Cabernet Sauvignon oraz Merlot.
Odmiany białe : Smederevka, Riesling, Chardonnay, R’kaciteli, Sauvignon Blanc, Temjanika oraz Źilavka.
Dumą Macedonii jest Vranec.
Słowo vranec oznacza, mocny, czarny lub silny koń (czarny ogier ) Wina tej odmiany wiążą się z siłą, potencjałem i sukcesem. Vranec  znaczy też czarny dlatego na czerwone wina w Macedonii mówi się czarne.
Vranec jest starożytną odmianą bałkańską . Uznawany jest za lokalną specjalność. Grona Vraneca są duże i mają głęboką barwę . Odmiana jest bardzo plenna . Zbiory zaczynają się w połowie sierpnia i trwają w chłodniejszych regionach do października. Dla mnie Vranec  był absolutnym odkryciem. Wina te były pełne charakteru posiadały bogaty jagodowo leśny owoc, świetną kwasowość i dość dobrze ułożone taniny.
Wina te dobrze się starzeją . Jak pokazała degustacja mogą być lekkie o niskiej zawartości alkoholu po wina masywne z alkoholem dochodzącym do 15  %. Mam nadzieję że znajdą importerów  i na stałe zagoszczą na naszych stołach.


Dzięki Magazynowi Wino mieliśmy możliwość degustacji kilkudziesięciu win od 7 producentów oraz możliwość bezpośrednich z nimi rozmów.
Na wstępie należy zaznaczyć, że są to wina ( przynajmniej powinny być, ponieważ zdecydowana większość dopiero poszukuje polskich dystrybutorów) w przedziale cenowym 20 -30 zł.
Na wyróżnienie zasługują:


Popov Winery – Vranec Reserve 2006
Bardzo przyjemny nos, wyczuwalne jagody, świeże , taniny ładnie ułożone. 


Skovin Winert- Vranec 2010,
Zrównoważone, wyraziste, usta ładny owocowy, dobra kwasowość, kolor bardzo ciemny .


Popov Winery – Vranec Cabernet Reserve 2006  ( 30 % Vranec  i  70% Cabernet).
Taniny zrównoważone, dojrzałe , lekko wyczuwalne garbniki, wysoka kwasowość, w nosie czuć beczkę. 



Tikves Winery- Vranec Special Selection 2010. 14 % , 90 punktów Parker.
Bardzo skoncentrowane. Nos subtelny.  W ustach smak dojrzałych owoców,  czarnych wiśni.


Dalvina Winery – Tiver  Vranec 2008, 14 %
W ustach leśne aromaty, wyrazista kwasowość, ładnie zrównoważone.


Stobi Winery- Vranec Veritas 2011
W ustach leśne owoce, duża koncentracja,  w nosie beczka i wanilia,  wysoka kwasowość i dużo cukru.


Dalvina Winery- Synthesis Cuvee Barrique 2011,
Wyraziste taniny , leśne owoce, duża koncentracja, ładna beczka,


Skovin  Winery – Markov Manastir 2009,
Ostatnie wino z tej 35 letniej winnicy . Z powodu zbyt rzadkiego nasadzenia krzewów zostanie zlikwidowana. Dojrzewało w dużych beczkach ,dobre taniny, wyczuwalne nuty orzechowe, Wino w starym stylu.


Titves Winery – Barovo red 2010.
Dobrze zrównoważone, w ustach duża koncentracja, pieprzna końcówka, świetnie dojrzałe taniny.




1 komentarz:

  1. Vranec doskonałe wino, można wypić sporo a nie boli głowa jak powinach mocnosiarkowanych. Kupuję zawsze kilka butelek bo warte swojej ceny za kolor,delikatny smak iodpowiednią naturalną kwasowość!

    OdpowiedzUsuń